Slider

Maintenance Facility Renovation

M&S Engineering was asked to remodel the City’s maintenance facility, bringing it up to code and providing a safer environment for City Staff. The 12,000 square foot building was originally constructed in the late 1800’s as a cotton mill and had been adapted for many uses over the years.

Our teams conducted a roof condition assessment prior to beginning work. The roof, supported by wooded trusses, was showing signs of deflection and was leaking. In addition to the inspection, a report was prepared that included alternative recommendations and cost estimates for repair and replacement.

The repairs called for the demolition of the roof, interior structures, as well as electrical and lighting systems. Of the existing building, the exterior masonry wall and a few interior columns remained.
The survey team at Sherwood Surveying & S.U.E. identified the precise location of the columns and provided finish floor elevation data for the structural engineering team.
Our Structural engineering team designed the new steel frame for the roof, the new concrete flooring to replace the uneven existing asphalt floor, new door casings out of concrete, and new concrete columns. They also engineered structural repairs to the existing columns and planned the replacement of three overhead roll-up doors.

The MEP team designed a new electrical power plan with the conduit and cabling running in an overhead cable trey, and upgraded the existing electrical panels. The facility originally had two electrical services that were replaced and relocated to one central location. Our team also replaced the existing lighting, adding emergency fixtures, as well as high-bay lighting to better illuminate the space.

This is the start of a successful relationship